Ύδρευση του χωριού

Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Οι Ζωναταίοι, τα παλαιά χρόνια, έπαιρναν νερό από τα κοινοτικά πηγάδια για να πιούν οι ίδιοι και τα ζωντανά τους, να μαγειρέψουν και να ποτίσουν τα περιβόλια τους και τις γλάστρες του σπιτιού. Από ιδιωτικά πηγάδια πότιζαν τα χωράφια τους και τ’ αμπέλια τους. Στα σπίτια τους είχαν στέρνες που μάζευαν το νερό. Το πόσιμο νερό φυλασσόταν σε καθαρά δοχεία και ανανεωνόταν σχεδόν καθημερινά. Το κουβαλούσαν από τα πηγάδια με κανάτια και με βούτες, που φόρτωναν στα μουλάρια για να τις μεταφέρουν στα σπίτια.

Από το 1967, το χωριό παίρνει νερό από την πηγή Κεράσοβα. Στο φύλλο 18 του Φ.Ε.Κ. της 1ης Φεβρουαρίου 1965 (τεύχος 4ον, σελ. 139-140), διαβάζουμε ότι με την αναγκαστική απαλλοτρίωση των υδάτων της ανωτέρω πηγής, υπέρ της Ζώνης: «… η Κοινότης αύτη λύει οριστικώς το από πολλών απασχολούν αυτήν θέμα υδρεύσεως, ήτις ενεργείται εκ κοινών φρεάτων, η χρησιμοποίησις των οποίων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους δια την δημοσίαν υγείαν…».

Το 1987 έγινε από το παράρτημα του Ι.Γ.Μ.Ε. Τρίπολης, γεώτρηση στην τοποθεσία «Σουλέικο Γεφύρι» και βρέθηκε νερό. Με επιχορηγήσεις της νομαρχίας Αρκαδίας κατασκευάστηκε αντλιοστάσιο, έγινε ηλεκτρική σύνδεση και δεύτερη δεξαμενή δίπλα στην αρχική. Αντικαταστάθηκαν πρόσφατα και οι παλιοί επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία σωλήνες μεταφοράς του νερού στα σπίτια.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ ΣΤΟ ΕΜΠΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΄΄ΚΑΜΠΟ΄΄ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΄΄ ΔΙΑΣΠΡΟ΄΄ φωτο:Ι.Γ.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΄΄ΒΡΥΣΟΥΛΙΑ΄΄ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ

ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ

ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΠΗΓΑΔΙ ΜΕ ΚΡΗΝΗ

ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΠΗΓΑΔΙ ΜΕ ΚΡΗΝΗ ΣΤΗΝΘΕΣΗ ΄΄ΠΗΓΑΔΙΑ΄΄ ΖΩΝΗΣ

Η ΒΡΥΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ

Η ΒΡΥΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ

Η ΒΡΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΗΖΕΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Η ΒΡΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΗΜΕΡΑ
ΧΡΗΖΕΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

ΟΙ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΙ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ

ΠΑΛΑΙΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ.

ΠΑΛΑΙΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ.


ΣΗΜΑ3γ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements