Οικοκυρικά

ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ – ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΕΣ

Σήμερα που έχουμε όλα τα καλά στα σπίτια μας και δεν τα εκτιμούμε, δεν μπορούμε ίσως να φανταστούμε τι κόπους κατέβαλαν οι γυναίκες παλαιότερων εποχών, όχι μόνο στη Ζώνη αλλά και στ’ άλλα χωριά, για να έχουν το σπίτι τους καθαρό, το φαγητό έτοιμο κάθε μέρα στο τραπέζι, τα πάντα σε τάξη. Δεν είχαν τρεχούμενο νερό αλλά τα σπιτικά τους έλαμπαν από πάστρα, ήταν καλές μαγείρισσες και παρότι είχαν αρκετά στόματα να θρέψουν και πολλά πράγματα να φροντίσουν τα κατάφερναν μ’  έναν τρόπο θαυμαστό και αξιοζήλευτο.

Η ΚΑΝΕΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ( από το φωτογραφικό αρχείο της οικογενείας του Αθανασίου Αργυρόπουλου )

Η ΚΑΝΕΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
(από το φωτογραφικό αρχείο της οικογενείας του Αθανασίου Αργυρόπουλου)


 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

Οι Ζωναταίες ήταν νοικοκυρές φιλόξενες κι έφτιαχναν, κυρίως στις γιορτάδες και στα πανηγύρια του χωριού, γλυκά για την οικογένειά τους και τους μισαφιρέους τους: δίπλες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, σκαλτσούνια, σουτζούκια, καρυδόπιτα, γαλόπιτα, χαλβά (από αλεύρι ή σιμιγδάλι), γλυκό του κουταλιού κυδώνι, σταφύλι, σύκο ή καρύδι. Με τον μούστο έφτιαχναν μουσταλευριά.

Οι τηγανίτες ήταν αγαπητό κέρασμα για μικρούς και μεγάλους. Όταν έβγαζαν το λάδι της χρονιάς, ετοίμαζαν το χυλό για να τον τηγανίσουν και να φάνε τις τηγανίτες με μέλι, κανέλα, ζάχαρη ή πετιμέζι.

Η Ιωάννα Λ. Χαρίτου με το κόσκινό της ( φωτογραφία από το αρχείο του Τάκη Λ. Χαρίτου )

Η Ιωάννα Λ. Χαρίτου με το κόσκινό της
( φωτογραφία από το αρχείο του Τάκη Λ. Χαρίτου )

 

golden_swirls_border_png_by_melissa_tm-d540ffo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements