εκκλησίες

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ

΄΄ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ΄΄

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

΄΄ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ΄΄

Το εσωτερικό του Αγίου Δημητρίου

΄΄ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ΄΄

Ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Ζωναταίων έχουν η εκκλησία του χωριού μας και τα δύο πανέμορφα εκκλησάκια που βρίσκονται εκτός του οικισμού.

΄΄ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ΄΄

Η ΖΩΝΗ έχει μία θαυμάσια εκκλησία στην είσοδο του χωριού, την Μητρόπολή της, τον Άη-Δημήτρη, όπου κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και στη συνέχεια ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ζώνης προσφέρει γεύμα στους παρευρισκομένους στο κτίριο στ’ Αλώνια. Πάνω από 120 χρόνια ζωής έχει το πετρόχτιστο καμπαναριό του Ναού, που καλωσορίζει τους επισκέπτες που έρχονται στον τόπο μας κι είναι σημείο αναφοράς του χωριού μας.

΄΄ΤΟ ΠΕΤΡΟΚΤΙΣΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ΄΄

Τα δύο ξωκλήσια, βρίσκονται σε πανοραμικές τοποθεσίες του χωριού μας:

Στα Παλιοκάτενα, πλησίον του νομαρχιακού δρόμου που οδηγεί στη Ζώνη από τη Μεγαλόπολη, υπάρχει ο ναϊσκος του Αγίου Νικολάου του Νέου, που θεμελιώθηκε από τον π. Γεώργιο Παν. Γαϊτανάκη στις 15 Μαρτίου 1983. Πανηγυρίζει στις 9 Μαϊου και συγκεντρώνει πολλούς πιστούς στη χάρη Του. Την παραμονή τελείται εσπερινός και την επόμενη το πρωί  η Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας. Στους παρευρισκόμενους προσφέρεται φαγητό.

΄΄ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ΄΄

΄΄ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ΄΄

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

΄΄ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΞΩΚΛΗΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ΄΄

''Εικονοστάσι Αι Νικόλα του εν Βουνένοις''

΄΄ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ΄΄

ΠΡΟΣΚΗΝΥΤΑΡΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

΄΄ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ΄΄

Η Ζωοδόχος Πηγή (Παναγίτσα), το δεύτερο ξωκλήσι της Ζώνης, πανηγυρίζει μετά την Ανάσταση. Ανοικοδομήθηκε το 2008 κι είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένη από πέτρα. Έχει έναν μεγάλο περίβολο και η θέα από εκεί είναι χάρμα οφθαλμών. Γίνεται Θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, και προσφέρονται στους πιστούς γλυκά και άλλα κεράσματα. Επίσης, στις 31 Αυγούστου, που εορτάζεται η κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, γίνεται στο εκκλησάκι Θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και ο Σύλλογος προσφέρει στους πιστούς κάποιο κέρασμα.

DSC01926

΄Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΄΄ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ΄΄

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΞΩΚΛΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

΄΄ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΞΩΚΛΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ΄΄

ΠΡΟΣΚΗΝΥΤΑΡΙ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

΄΄ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ΄΄

Για πολλά χρόνια ιερουργούσε στο χωριό, ο πατήρ Γεώργιος Π. Γαϊτανάκης, μέχρι τον θάνατό του στις 4 Αυγούστου 1984. Εκτός από παπάς ήταν και άριστος πρακτικός γιατρός. Θεράπευε, όπως κι ο παππούς του Ιωάννης Δημ. Γαϊτανάκης(1828 – 1936) διάφορες κακώσεις των οστών (διαστρέμματα, βγαλσίματα κ. ά.), όχι μόνον των ντόπιων αλλά κι όσων ζητούσαν την βοήθειά του σ’ όλη την Αρκαδία κι απ’ αλλού. Είχε ευλογημένα χέρια κι έκανε θαύματα μ’ αυτά.

πατήρ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΪΤΑΝΑΚΗΣ

Ως αντικαταστάτης του ορίστηκε ο π. Κώστας Κωνσταντόπουλος, που λειτουργούσε και στο Ελληνικό αλλά καταγόταν από το Αγρίδι.

Στο 4ο τεύχος του 2011, του ετήσιου επιστημονικού περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε’¨που εκδίδεται προνοια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνοσ& Μεγαλοπόλεως ΙΕΡΕΜΙΟΥ (ΦΟΥΝΤΑ), δημοσιεύεται μελέτη του κ. ΒΑΣΙΛΗ ΧΡ. ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΥ με τίτλο: «ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ 1900 – 2011». Στη σελίδα 92 αναφέρονται οι ιερείς της Ζώνης (σε παρένθεση το έτος γέννησής τους), ο χρόνος εφημερίας τους και ο χειροτονήσας Επίσκοπος.

Στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Ζώνης υπηρέτησαν οι:

ΓΑΪΤΑΝΑΚΗΣ Παν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (1908) από 1938 – 1958 Γ. & Μ. Προκόπιος
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (1963) από το 1988 – Γ. & Μ. Θεόφιλος
ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1886 – 1925 Λευκάδος Γρηγόριος
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 1925 – 1940 Γ. & Μ. Πολύκαρπος
ΣΧΙΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (1930) 1958 – 2006 Γ. & Μ. Ευστάθιος
ΤΟΥΡΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (1927) 1954 – Γ. & Μ. Γερμανός
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (1934) 1962 – Γ. & Μ. Ευστάθιος

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στις σελίδες του περιοδικού.
Σημειώνουμε πάντως πώς ο π. Γεώργιος Παν. Γαϊτανάκης, μετά την συνταξιοδότησή του και έως τον θάνατό του, λειτουργούσε στον Άη- Δημήτρη και στα ξωκλήσια της Ζώνης.

Μετά τον παπα – Κώστα, ανέλαβε, νέος τότε σε ηλικία,  ιερέας  ο π. Θεόδωρος Γεωργαντάς, ο οποίος το έτος 2013 έγινε πρωτοπρεσβύτερος και μετατέθηκε στην ενορία Μακρυσίου Μεγαλόπολης.

Σήμερα, στη Ζώνη ιερουργεί ο Πανοσολογιότατος Αρχιμανδρίτης  π. Νικηφόρος Λύκος.

΄΄ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ΄΄

 

golden_swirls_border_png_by_melissa_tm-d540ffo

Advertisements