η πλατεία

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η πλατεία της Ζώνης, στο κέντρο του οικισμού, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και είναι, όχι άδικα, το καμάρι του χωριού μας.

Κύριο χαρακτηριστικό της, τα δύο αιωνόβια πλατάνια, που το καλοκαίρι προσφέρουν , δροσιά και παχύ ίσκιο στους επισκέπτες της, αλλά και η όμορφη πέτρινη παραδοσιακή βρύση που φτιάχτηκε το έτος 2004, με  την δωρεά του κ. Ιωάννη Μπουρνάζου εις μνήμην των γονιών του, Παναγιώτη και Μαριγώς.

Η πλατεία, επί Καποδιστριακού Δήμου Γόρτυνος, αναπλάστηκε πλήρως, με πέτρινη πλακόστρωση και επίσης πέτρινες ζαρντινιέρες, ενώ παραδοσιακοί φανοστάτες φωταγωγούν τον χώρο τα βράδια.

Η ανάπλαση της λιθοδομής και της κεραμοσκεπής του κτιρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού, που βρίσκεται παραπλεύρως της πλατείας αλλά και η εξαιρετική ανακατασκευή της οικίας του συμπατριώτη μας κ. Μιλτιάδη Παναγιωτόπουλου στην απέναντι πλευρά, κατά τρόπο που να αναδεικνύεται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου μας, δίνουν εξαιρετική αισθητική στον χώρο.

Κατά το παρελθόν, στην πλατεία, στο κτίριο του σχολείου, στεγαζόταν και το κοινοτικό γραφείο της Ζώνης, αλλά και το τοπικό αγροτικό ιατρείο, τα οποία δεν λειτουργούν πλέον.

Παρελθόν, εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελεί και το καφενεδάκι του μπάρμπα Γιώργη Μπουρνάζου, στην κάτω πλευρά της πλατείας ενώ μέχρι πρόσφατα στο κτίριο του σχολείου, λειτουργούσε η ταβέρνα-καφέ «Τα Πλατάνια», η οποία προσέλκυε μεγάλο αριθμό επισκεπτών και αποτελούσε στέκι των ντόπιων κατοίκων.

Στα πολύ παλαιότερα χρόνια, η πλατεία ήταν ο κύριος  χώρος που οι κάτοικοι της Ζώνης, έκαμαν τις συγκεντρώσεις και τα πανηγύρια τους και σώζονται αρκετές σχετικές παλαιές φωτογραφίες, που μας δείχνουν και πως ήταν η περιοχή στο παρελθόν.

ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ

Η ΠΛΑΤΕΙΑ - ΚΤΙΡΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η ΠΛΑΤΕΙΑ – π. ΚΤΙΡΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ  ΖΩΝΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΣΗΜΑ3γ

Advertisements