ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ

ΒΑΛΣΑΜΟΧΡΤΟ – σπαθόχορτο – υπερικό. Αυτό το θαυμαστό βότανο που η φύση του χωριού μας προσφέρει απλόχερα. Μαζέψαμε κι εμείς βαλσαμόχορτο !!!!! Αυτό το «νοσοκομείο» για πολλά άρρωστα ζώα, πουλιά και έντομα. Κόβοντάς το αλόγιστα από τη φύση είναι σαν να βομβαρδίζουμε ένα νοσοκομείο. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός το χρησιμοποιούσαν. Η χρήση της ονομασίας «βαλσάμωμα» εννοεί την ταρίχευση. Το χρησιμοποιούσαν ακόμα για τον κίτρινο ή κόκκινο χρωματισμό των μεταξωτών και μάλλινων υφασμάτων. Πολλές οι θεραπευτικές του ιδιότητες.

 jfxmpIrOHFL

Εξωτερική χρήση: Έχει επουλωτικές ιδιότητες γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εγκαύματα, συγκάματα, μώλωπες, φλεγμονές, σπυράκια, κάλλους, τσιμπήματα εντόμων, ψύξεις, κράμπες, πιασίματα, δερματοπάθειες, αιμορροΐδες, ρευματισμούς, κιρσούς, πόνους στη μέση, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πόνοι αρθρώσεων……….                 Εσωτερικά: Πόνους στομάχου, έλκος, δυσπεψία, κολίτιδα, πονοκεφάλους , ενισχύει το ανοσοποιητικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, αποχρεμπτικό, εμμηναγωγό, πλουσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες………

ll97HASpvw

 

Εντυπωσιάζει για τις πολλές του χρήσεις γι’αυτό δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Μετά τη χρήση του δεν πρέπει να βγαίνουμε στον ήλιο. Να μη χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και στη διάρκεια του θηλασμού. Πάντα βέβαια η χρήση όλων των βοτάνων πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά γιατί υπάρχουν και παρενέργειες. Γι’ αυτό να ζητάμε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.