ΑΡΧΑΙΑ ΖΟΙΤΙΑ ΚΑΙ ΖΩΔΙΑ

Η ΑΡΧΑΙΑ ΖΟΙΤΙΑ

Η Ζοιτία ήταν μια μικρή πόλη της αρχαίας Αρκαδίας, αναφορά για την ύπαρξη της οποίας έχουμε στο βιβλίο «Ελλάδος Περιήγησης ΄΄Αρκαδικά΄΄» (κεφ. 35) , του περιηγητή Παυσανία (2ος μ.χ. αιώνας).

Αναλυτικά και σε μετάφραση γράφει ο Παυσανίας:

[6] Οι Τρικόλωνοι ήταν άλλοτε πόλη. Διατηρείται μέχρι των ημερών μας ιερό του Ποσειδώνα πάνω σε λόφο και άγαλμα του τύπου του τετράγωνου έρμη· γύρω στο ιερό υπάρχει και άλσος δένδρων· Οικιστές των πόλεων αυτών ήταν τα παιδιά του Λυκάονα· τη Ζοιτία που απέχει από τους Τρικολώνους δεκαπέντε περίπου στάδια και δεν βρίσκεται πάνω στον ίδιο δρόμο, αλλ’ αριστερά των Τρικολώνων λένε πως την ίδρυσε ο Ζοιτέας, γιος του Τρικολώνου. Ο Παρωρεύς, ο μικρότερος απ’ τους γιους του Τρικωλώνου, έκτισε την Παρωρία σ’ απόσταση δέκα περίπου σταδίων από τη Ζοιτεία. Επί των ημερών ήταν έρημες και οι δύο πόλεις·

[7] στη Ζοιτία διατηρείται ένας ναός της Δήμητρας και ένας της Άρτεμης. Υπάρχουν και άλλων πόλεων ερείπια: του Θυραίου σ’ απόσταση δεκαπέντε περίπου σταδίων από την Παρωρία και του Υψούντα, πάνω απ’ την πεδιάδα, σε βουνό που λέγεται κι αυτό Υψούς. Η χώρα μεταξύ Θυραίου και Υψούντα είναι όλη ορεινή και γεμάτη από άγρια ζώα. Έχω ήδη αναφέρει πως οι Θυραίος και ο Υψούς ήταν γιοι του Λυκάονα.

(ΠΗΓΗ: http://arcadia.ceid.upatras.gr/pausanias/index.php )

Η θέση της αρχαίας Ζοιτίας φέρεται ότι ευρίσκεται στην θέση ΄΄Διάσπρο΄΄ ή ΄΄ Διάσπορο΄΄ , βόρεια του οικισμού της Ζώνης.

ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΄΄ΔΙΑΣΠΡΟ΄΄ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΄΄ΔΙΑΣΠΡΟ΄΄ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΄΄ΔΙΑΣΠΡΟ΄΄ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΄΄ΔΙΑΣΠΡΟ΄΄ ΣΗΜΕΡΑ

Δυστυχώς, πέρα από της ελάχιστες πληροφορίες που μας δίνει ο Παυσανίας, ο οποίος όπως αναφέρει η Ζοιτία ήταν έρημη και προφανώς ερειπωμένη κατά την επίσκεψή του, δεν έχουμε άλλες πηγές σχετικά με την πόλη και την ιστορία της.

Γνωρίζουμε λοιπόν, ότι οικιστής της Ζοιτίας υπήρξε ο Ζοιτεάς,  γιός του Τρικολώνου και ότι την εποχή του Παυσανία, διατηρούνταν,  πιθανώς υπολείμματα, δύο ναών ,της Δήμητρας και της Άρτεμης. Η Ζοιτία θα πρέπει να γνώρισε την καταστροφή, από την επιδρομή των Σπαρτιατών του βασιλέα Κλεομένη Γ΄ το 222 π.Χ., γεγονός που οδήγησε και στην καταστροφή της αρχαίας Μεγαλόπολης.

Η ακριβής θέση του αρχαίου οικισμού μας είναι σήμερα άγνωστη. Δεν έχει υπάρξει στο σημείο αρχαιολογική έρευνα ή ανασκαφή, εκτός ίσως από το έτος 1902, όπου υπάρχει στα αρχεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , δημοσίευμα της εφημερίδος ΄΄ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ΄΄ της εποχής, με αναφορά σε παλαιοντολογικά ευρήματα και τάφους στο χωριό Ζουνάτι και επικείμενη ανασκαφή από τον καθηγητή κ. ΣΚΟΥΦΟ. Σήμερα, εμείς οι σύγχρονοι κάτοικοι της Ζώνης, αγνοούμε την τύχη και τα αποτελέσματα αυτής της ανασκαφής. Δείτε το δημοσίευμα της εφημερίδας  ΄΄ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ΄΄ ( από 09-01-1902 ) στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://invenio.lib.auth.gr/record/83344?ln=el

Σημαντικές πληροφορίες για την αρχαία Ζοιτία και την πιθανή θέση της, μας δίνει ο Αριστείδης Δ. Ζευγίτης  στο βιβλίο του ΄΄ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΤΡΗΣΙΑ – ΤΡΙΚΟΛΩΝΟΙ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ΄΄( εκδόσεις ΦΥΛΛΑ 2005). Ο συγγραφέας έκαμε επιτόπια έρευνα και δημοσιεύει και σχετικές φωτογραφίες.

ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Δ. ΖΕΥΓΙΤΗ

ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Δ. ΖΕΥΓΙΤΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΖΟΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΖΩΔΙΑ ( ΖΩΤΙΑ )

Ο καθηγητής  κ. Ανδρέας Ι. Βοσκός  σε επικοινωνία με τον Σύλλογό μας, γράφει τα κάτωθι:

΄΄ Κατάγομαι από την κατεχόμενη κωμόπολη ΖΩΤΙΑ της περιοχής Μόρφου (από τη Μορφώ Αφροδίτη) της Κύπρου, είμαι καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας (με έμφαση στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έχω ασχοληθεί συν τοις άλλοις με τις Πελοποννησιακές ρίζες των Ελλήνων της Κύπρου. Με αφετηρία τα πανάρχαια τοπωνύμια της περιοχής και τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα, και δη τη μαρτυρία του Παυσανία (κατά κύριο λόγο), έχω καταλήξει στο συμπέρασμα για τη σχέση της Κυπριακής ΖΩΤΙΑΣ (Zona σε πολλούς παλαιούς χάρτες) με την Πελοποννησιακή ΖΟΙΤΙΑ και τη λατρεία του ΖΩΤΕΑΤΑ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ. ΄΄

Ελπίζουμε, ότι κάποια στιγμή, στο εγγύς μέλλον, θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να πραγματοποιηθεί ιστορική και αρχαιολογική έρευνα που θα αναδείξει την χαμένη στην λήθη του χρόνου αρχαία κώμη της Ζοιτίας.

ελενη 1

ελενη 5

ελενη 2

golden_swirls_border_png_by_melissa_tm-d540ffo

 

Advertisements

1 Response to ΑΡΧΑΙΑ ΖΟΙΤΙΑ ΚΑΙ ΖΩΔΙΑ

  1. Παράθεμα: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.